Ga naar hoofdinhoud

Tips voor vaders die met vaderdag de kinderen niet zien.

Vaderdag, ooit geïntroduceerd in 1909, met als doel om vaders te eren. Alhoewel er ook toen al werd gescheiden, is dat niet te vergelijken met het percentage scheidingen van nu. Ongeveer 43% van de huwelijken worden ontbonden en dat maakt dat vaderdag, net als alle andere feestdagen en vakanties na een scheiding, een stuk gecompliceerder is dan wanneer het gezin nog bij elkaar is.

Als de omgang tussen ouders niet goed verloopt zie je dat ouders vaak niet bereid zijn om zich in te zetten voor deze dag. Als de kinderen op vaderdag in de omgangsregeling officieel bij moeder zouden zijn dan kunnen de negatieve gevoelens van moeder over vader (en andersom natuurlijk ook) of over de situatie ervoor zorgen dat de kinderen dus niet naar vader gaan.

De boodschap is dan vaak dat het te onrustig is voor de kinderen en dus niet in hun belang. Dat ze liever niet willen switchen van weekend of moeder heeft al iets anders gepland met de kinderen op deze dag.

Dit wordt vaak verpakt met de woorden “in het belang van het kind”, maar is dat zo…

Kinderen willen op vaderdag over het algemeen graag bij hun vader zijn. Beetje afhankelijk van de leeftijd natuurlijk. Zodra ze de puberleeftijd bereiken kan een afspraak met vrienden bijvoorbeeld veel belangrijker zijn, maar dat is een ander verhaal.

In mijn praktijk krijg ik vaak schrijnende verhalen van vaders die vaderdag zonder hun kinderen moeten vieren. Een vader gaf aan in spanning af te wachten of zij dit jaar zullen komen, omdat moeder niet reageert op zijn Whatsappjes hierover. Een andere vader schreef dat moeder al andere activiteiten heeft gepland op deze dag en dat dat twee jaar geleden ook al zo was gegaan.

Voor vaders die dit jaar dus zonder hun kinderen vaderdag gaan vieren, heb ik een aantal praktische tips:

Tip 1: Vier vaderdag op een dag dat de kinderen wel bij jou zijn en maak er een onvergetelijke dag van!

Vaderdag na een echtscheiding kan nog steeds een geweldige dag zijn. Je hebt zo’n belangrijke rol in het leven van je kind, dat laat je toch niet van een bepaalde dag of van de andere ouder afhangen? Je kunt het vieren op elke willekeurige dag. Zo voorkom je de teleurstelling en stress die je voelt zodra je te horen krijgt dat ze niet mogen of kunnen komen. Dit is dan helemaal geen issue meer voor je. Je neemt als het ware het heft in eigen handen en viert voortaan altijd vaderdag met je kinderen.

Tip 2: Praat met de kinderen via telefoon of video.

Even bellen met je kinderen of videobellen op vaderdag is ook heel waardevol. Dan hebben jullie toch even contact met elkaar. Hun stemmen horen en bij videobellen ook even hun koppies zien doet vaak al meer dan goed. Ik kan me niet voorstellen dat dit niet zou kunnen. Een half uurtje bellen heeft geen enkel negatief effect op de argumenten die de andere ouder aandraagt, zoals de omgangsregeling in stand houden of als er al een activiteit buiten de deur gepland staat. Gewoon doen dus!

Tip 3: Plan afleiding buiten de deur.

Thuis blijven kniezen heeft natuurlijk geen enkele zin en daarmee verander je de situatie niet. Ga iets leuks doen met vrienden of wanneer je eigen vader nog leeft, ga bij hem op bezoek. Zorg ervoor dat je afleiding hebt. Wanneer je van tevoren weet dat ze niet zullen komen, trakteer je zelf dan op iets wat jij geweldig vindt om te doen. Eer jezelf als vader en prijs je gelukkig met je kinderen.

Tip 4: Probeer toch nog eens het gesprek aan te gaan met de moeder van je kinderen

Ga het gesprek aan vanuit een verzoek en niet met een verwijt. Probeer te achterhalen waarom moeder dit zo aanpakt? Wat gaat er schuil onder deze acties? Wees hierin oprecht geïnteresseerd. Wanneer jij bij de feiten blijft, je behoefte hierover uit en een verzoek doet “Zou jij bereid zijn om…”, zonder te benoemen wat de ander fout doet, heb je een mooie basis voor een positief gesprek.

Hopelijk kan en doe je iets met mijn tips!

Heb je na het lezen van mijn tips nog vragen of wil je het gesprek met moeder graag met mij voorbereiden? Je bent van harte welkom!

Dit blog gaat over vaderdag. Daar waar moeder staat kan ook net zo goed vader worden gelezen en daar waar vaderdag staat kan ook moederdag worden gelezen.

 

 

Back To Top
Wil je je nieuwe partner succesvol introduceren aan je kinderen?

Download hier mijn stappenplan

    Voor- en achternaam*

    E-mail*