Skip to content

Scheiden met kinderen

Je blijft met elkaar verbonden.

Uit elkaar gaan als geliefden en naast elkaar blijven staan als ouders. Dat klinkt heel mooi en is feitelijk ook zoals het zou moeten zijn bij een scheiding waar kinderen bij betrokken zijn. In de praktijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Jullie partnerrelatie wordt weliswaar beëindigd maar de ouderrelatie blijft bestaan. Je bent en blijft dus met elkaar verbonden door de kinderen. Hierdoor is het maken van heldere afspraken, in het belang van iedereen, een must.

Uit elkaar gaan met kinderen is moeilijk en heel pijnlijk. Het laatste wat je wilt als ouders is dat de kinderen de dupe worden van jullie scheiding. Maar hoe doe je dat als je in een rollercoaster van emoties zit en er daarnaast complexe zaken geregeld moeten worden?

Veelgestelde vragen van ouders zijn: Hoe vertellen wij de kinderen dat we gaan scheiden? Hoe kunnen wij de kinderen het beste begeleiden? Hoe kunnen wij het voor hun zo goed mogelijk regelen? Wie betaalt het schoolgeld? Bij wie van de ouders hebben de kinderen na de scheiding hun hoofdverblijfplaats?

Mediation is hier bij uitstek geschikt voor. Het helpt je om tot afspraken te komen die zowel jullie belang als dat van de kinderen niet uit het oog verliest.

De stem van het kind telt mee.

Uniek in mijn dienstverlening is dat kinderen ook de ruimte krijgen om hun verhaal te vertellen. Door hun verhaal te vertellen wordt enerzijds de verwerking van de scheiding in gang gezet en anderzijds worden zij op deze manier betrokken bij de uiteindelijke afspraken die we vastleggen. Een afspraak maken in het belang van het kind, kun je alleen toetsen door het aan hen te vragen (afhankelijk van de leeftijd van het kind). Die extra aandacht voor het kind acht ik noodzakelijk bij een scheiding.

Op deze manier is er in mijn praktijk ruimte voor de belangen, behoeftes en emoties van alle gezinsleden.

Wil je alvast wat meer informatie over hoe je kinderen het beste kunt begeleiden bij een scheiding? Download dan hier mijn gratis e-book “Een onbezorgde jeugd voor je kind ondanks de scheiding.”

Ik mag bij allebei mijn ouders zijn en van ze houden. art. 9 IVRK
Mijn beide ouders zijn verantwoordelijk voor mijn opvoeding en ontwikkeling. art. 18 IVRK
Ik heb het recht dat er rekening gehouden wordt met mijn belangen en met wat ik nodig heb. art. 3 IVRK

Het conflict tussen ouders is het meest schadelijk voor je kind, niet de scheiding zelf!

Back To Top
Wil je je nieuwe partner succesvol introduceren aan je kinderen?

Download hier mijn stappenplan

    Voor- en achternaam*

    E-mail*