Ga naar hoofdinhoud

Hoe introduceer je je nieuwe liefde aan de kinderen?

Na de scheiding kon je je misschien niet voorstellen dat je weer opnieuw verliefd zou worden, maar nu is het zover en wil je deze nieuwe liefde het liefst zoveel mogelijk bij je hebben. In de meeste gevallen gaat de introductie van een nieuwe partner aan de kinderen hierdoor veel te snel en dat kan behoorlijk vervelende gevolgen hebben voor alle betrokkenen. Je hebt hierin echt een aantal stappen te nemen die noodzakelijk zijn voor een goed contact tussen jou, de nieuwe partner en de kinderen.

 

Wat gebeurt er als je je nieuwe partner te snel voorstelt aan de kinderen?

  • Kinderen kunnen dan hun woede uiten naar de ouder die dit veroorzaakt en deze ouder aanwijzen als dader van de scheiding, waardoor het kind niet meer wil omgaan met deze ouder en partij kiest voor de achterblijvende ouder (slachtoffer).
  • Kinderen kunnen zich terugtrekken en slecht contact opbouwen met de nieuwe partner.
  • Ongepaste zorg (parentificatie) voor de ouder die achterblijft en in de ogen van het kind slachtoffer is.
  • Woede-uitbarstingen naar andere kinderen waarvan de ouders nog samen zijn als uiting van jaloezie.
  • Aangepast of pleasegedrag naar de ouder en de nieuwe partner uit angst om buitengesloten te worden.
  • De nieuwe partner snel accepteren omdat het kind al weinig aandacht krijgt en op deze manier de ouder maar gelukkig te maken.

Bovenstaande wil je natuurlijk voorkomen.

Download mijn stappenplan

In 10 stappen vertel ik je wat je als ouders het beste kan doen om de introductie van een nieuwe partner aan je kinderen zo goed mogelijk te laten verlopen?

Stap 1:

Doe het niet te snel na de scheiding, geef je kinderen de kans om op adem te komen en te wennen aan twee 1-oudergezinnen. Spreek met je nieuwe partner af op tijden dat de kinderen bij de andere ouder zijn. Pas als duidelijk is dat je serieus door wil met deze nieuwe partner, kun je bij je kinderen aangeven dat je iemand hebt ontmoet die je graag zou willen voorstellen.

Stap 2:

Een succesvolle introductie kent een aantal voorwaarden:

  • Je bent al een tijd (minstens 6-12 maanden) uit elkaar en gescheiden.
  • Je hebt een goede ouderschapsrelatie opgebouwd met de andere ouder.
  • Je bent zeker van je nieuwe liefde en jullie gaan tussen de 6-12 maanden met elkaar om.
  • De kinderen zijn gewend aan de scheiding en tonen geen risicovol gedrag zoals woedeaanvallen, terugtrekken of pleasegedrag.

Stap 3:

Vertel aan je kinderen dat je iemand hebt ontmoet die je heel leuk vindt en geef wat informatie over hem/haar of laat een foto zien. Benadruk dat het vriendschappelijk is, dat de kinderen nummer 1 zijn maar dat je deze persoon graag een keer zou willen voorstellen. Vraag of zij hiervoor open staan. Als ze eraan toe zijn zeggen ze JA en bij een NEE kun je vragen waarom ze dat niet willen. Hun bezwaren en angsten kun je wegnemen met geruststelling en door het nog even uit te stellen. Kinderen moeten deze persoon echt zelf willen ontmoeten en het niet doen om jou te pleasen.

Stap 4:

Zodra je zeker weet dat je kinderen er klaar voor zijn kun je de nieuwe partner op neutraal terrein introduceren als goede vriend (in). Ga bijvoorbeeld iets leuks doen, naar de speeltuin, dierentuin en laat je kinderen en je nieuwe partner samen praten.

Blijf van elkaar af! Ga niet zoenen of fluisteren met elkaar, dit kan kinderen angstig of argwanend maken.

Stap 5:

Herhaal stap 4 een aantal keren, waardoor de kinderen wennen aan de nieuwe partner en een band kunnen opbouwen. Zodra je merkt dat de vriendschap groeit en de aanwezigheid van de nieuwe partner normaler wordt, kun je de nieuwe partner thuis uitnodigen of de kinderen meenemen naar het huis van hem of haar.

Stap 6:

De aanwezigheid van je nieuwe partner wordt steeds normaler en deze neemt inmiddels deel aan jullie 1 oudergezin. Je kunt nu af en toe affectie laten zien door bijvoorbeeld hand in hand te lopen of elkaar een kus te geven. Wees er alert op dat dit heel lang pijnlijk kan zijn voor de kinderen.

Stap 7:

Laat je nieuwe partner alleen bij je slapen als je zeker weet dat de kinderen dit aankunnen. Je vader of moeder met een ander in bed zien liggen is voor veel kinderen traumatisch en kan een heftige terugval of reactie veroorzaken. Praat er van tevoren over met je kinderen en vergelijk het niet met een logeerpartijtje van een vriendje/vriendinnetje, kinderen trappen daar niet in.

Stap 8:

Tussen de 1e ontmoeting met de nieuwe partner en het samen slapen kun je ongeveer een tijdslimiet aanhouden van 3-6 maanden. Kinderen hebben die tijd nodig om zich aan te passen en te wennen, doe dit dus alleen als je er 100 % van overtuigd bent dat dit een duurzame relatie is. Voor kinderen is het schadelijk om steeds weer een nieuwe partner te zien in het leven van hun ouders. Ze gaan dit gedrag in de puberteit overnemen, waardoor ze vatbaarder zijn voor wisselende seksuele contacten, loverboys of tienerzwangerschappen.

Stap 9:

Blijf respectvol omgaan met je ex partner. Voor hem of haar kan een nieuwe partner kwetsend en confronterend zijn als hij/zij nog niet zover is. Dit vraagt om een begripvolle houding van degene die dit geluk ten deel valt. Van de ouder die dit geluk nog niet heeft wordt ook begrip gevraagd. Ga niet je woede of verdriet hierover projecteren op je kinderen of de ouderschapsrelatie met je ex hiermee frustreren. Gun de ander deze nieuwe liefde!

Stap 10:

Blijf alert, blijf overleggen en zet je kinderen op nummer 1. Een nieuwe partner kan op deze manier een waardevolle toevoeging zijn.

Heb je vragen na het lezen van mijn artikel of kun jij hier wel wat hulp bij gebruiken, neem dan hier contact met mij op voor een gratis oriënterend gesprek. Je bent van harte welkom.

 

Wil je je nieuwe partner succesvol introduceren aan je kinderen?

Download dan snel mijn gratis stappenplan.

    Voor- en achternaam*

    E-mail*

    Back To Top
    Wil je je nieuwe partner succesvol introduceren aan je kinderen?

    Download hier mijn stappenplan

      Voor- en achternaam*

      E-mail*