Ga naar hoofdinhoud

Het wordt echt tijd dat we scheiden gaan accepteren als iets dat bij het leven hoort.

Ik weet dat ik mij nu best op glad ijs begeef of in ieder geval op gevoelig terrein, maar ik zal uitleggen wat ik hiermee bedoel. Ik krijg namelijk best vaak verontwaardigde blikken of zelfs boze, geïrriteerde reacties, wanneer ik mijn visie uitleg over hoe ik scheiden zie en dat ik mede de mindset die wij hebben over het huwelijk als de boosdoener zie voor het drama wat wij creëren rondom een scheiding.

Zo ook een aantal dagen geleden. “Je bent zelf zeker nooit gescheiden”, was een reactie. Ja, dat ben ik dus wel en ook ik geloofde destijds, 14 jaar geleden, nog in de overtuiging dat we forever bij elkaar zouden moeten blijven. In good times and bad times till the day I die. Een overtuiging die wij als waarheid hebben aangenomen, maar tijden veranderen.

Daarmee zeg ik natuurlijk niet dat scheidingen niet dramatisch kunnen verlopen hè, want dat gebeurt juist wel en dat is ook niet wat ik bedoel. Het feit dat het huwelijk/de relatie geen standhoudt, dat jullie relatie een andere invulling krijgt of dat jullie wegen elkaar scheiden, dat ansich, is geen drama.

Het wordt echt tijd dat we scheiden gaan accepteren als iets dat bij het leven hoort.

Iets wat 30 jaar geleden nog ‘normaal’ was hoeft nu niet meer zo te zijn.

Wat als scheiden ‘normaal’ is? Wat als wij van kinds af aan hadden geleerd dat een huwelijk niet persé bedoeld is om NO MATTER WHAT voor altijd bij elkaar te blijven? Dat de verbinding die je aangaat met die ene persoon (het huwelijk/de relatie) bedoeld is om elkaar te versterken, als spiegel te dienen waardoor wij onze levenslessen sneller kunnen leren en dus te groeien. Wanneer deze groei stopt en de spiegel niet meer zijn doel bereikt, jullie beide daardoor niet gelukkig zijn en dus niet jullie volle potentie kunnen leven, dan kan een scheiding ervoor zorgen dat je een nieuw pad kan bewandelen. Een pad die opnieuw leidt naar groeimogelijkheden en nieuw geluk.

43% van de huwelijken worden beëindigd.

De overtuiging dat de relatie die je aangaat dus voor altijd zou moeten zijn is achterhaald en gezien de cijfers (43% gaat uit elkaar) niet meer van toepassing in deze tijd. Wanneer we deze mindset zouden veranderen, verandert ook de manier waarop we naar een scheiding kijken. We zouden er gemakkelijker mee om kunnen gaan.

Ook de buitenwereld zou er niet meer zo heftig op reageren en bovenal de kinderen. De kinderen krijgen mee dat een scheiding een onderdeel kan zijn van je persoonlijke groei en geluk en dat het oké is. Geen drama.

Gehuwden die met deze nieuwe blik naar hun huwelijk durven kijken, kunnen ook vooraf aan het huwelijk al betere afspraken maken op papier voor als ze eventueel uit elkaar zouden gaan. Daar heerst nu vaak nog een soort naïviteit over, zo van, “Ons overkomt dat niet, dus daar gaan we het echt niet over hebben en al helemaal niets over op papier zetten.

Uit elkaar gaan mag.

Ik snap dat deze nieuwe mindset voor angst zorgt, angst voor het verlies van dat prachtige plaatje van “Happily ever after, Forever, till the end” en natuurlijk bestaan die huwelijken ook nog steeds maar in bijna de helft van de gevallen dus niet. Loslaten (of liever gezegd; anders vasthouden) van het oude is ook eng, maar we moeten wel realistisch zijn. Voor nu geldt, dat het drama wat gepaard gaat met scheiden, er mede voor zorgt dat er heel veel scheidingen zeer complex zijn met veel strijd en stress. Ook de omgeving doet hier keihard aan mee. Het is zelfs nog in vele gevallen een taboe, iets waarvoor je je moet schamen. “Ik heb gefaald”, hoor ik klanten zeggen. Daar moeten we vanaf. Uit elkaar gaan mag, zodra het niet meer werkt en jullie het gevoel hebben er alles aan te hebben gedaan.

Evalueer je relatie, zo nu en dan.

Het zou mooi zijn als geliefden vooraf aan het huwelijk of relatie dit kunnen bespreken. Wat is jullie plan van aanpak als het niet meer goed voelt? Als de energie niet meer stroomt? Staan jullie beide open voor het opnieuw indelen van jullie relatie? Met of zonder elkaar? Evalueer je relatie zo nu en dan en bespreek of de energie tussen jullie nog goed voelt en welke veranderingen jullie daarin eventueel kunnen aanbrengen. Wees realistisch en laat je niet belemmeren door die oude overtuiging van altijd bij elkaar te moeten blijven.

Wanneer het niet meer goed voelt en je zelf door voortdurende aanpassing niet meer je volle potentie kan leven, wees dan eerlijk naar elkaar en kijk wat jullie nodig hebben (samen met een professional) om weer balans te krijgen in de energie tussen jullie. Wanneer die balans er niet meer komt, vervolg dan jullie pad zonder elkaar als geliefden, maar met elkaar als ouders.

Wil jij eens met mij sparren over jouw scheiding of over jullie relatie, laat het mij hier weten. Je bent van harte welkom!

Back To Top
Wil je je nieuwe partner succesvol introduceren aan je kinderen?

Download hier mijn stappenplan

    Voor- en achternaam*

    E-mail*