Ga naar hoofdinhoud

Goed voorbereid naar de mediator.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vooraf aan de eerste afspraak bij mij als scheidingsmediator kun je jezelf alvast goed voorbereiden. Dit zorgt ervoor dat je meer inzicht hebt in je persoonlijke en financiële situatie en daardoor voel je je wat zekerder aan tafel. Ook scheelt het gewoon tijd en laten we eerlijk zijn, tijd is geld aan de tafel van de mediator.

Ik geef jullie graag een paar tips over hoe je je kunt voorbereiden.

Tip 1: Zoek informatie op over scheiden.
Misschien ben je hier al mee begonnen, maar zo niet, lees je dan in. Er komt ontzettend veel op je af en vaak ben je het overzicht volledig kwijt.

Natuurlijk begeleid ik je als mediator door het scheidingsproces en geef ik jou een duidelijk overzicht in het proces, maar er zelf vooraf over lezen kan je helpen om meer inzicht en kennis over scheiden te krijgen.

Tip 2: Weet wat jij belangrijk vindt.
Mediation wordt ook wel overleg scheiden genoemd. Jullie bepalen samen in overleg wat jullie belangrijk vinden en welke afspraken jullie willen vastleggen. Vooraf nadenken over wat jij belangrijk vindt en welke wensen je hebt is heel prettig voor jezelf en het mediationproces.

Denk bijvoorbeeld na over de zorgregeling van jullie kinderen, hoe zie jij dat voor je? Wat willen jullie met het huis, blijft 1 van beide er wonen of willen jullie het verkopen? Hoe wordt de inboedel verdeeld? Wil je afspraken maken over hoe jullie omgaan met eventuele nieuwe partners in de toekomst richting de kinderen? Moet er iets afgesproken worden over huisdieren?

Probeer tijdens deze voorbereiding ook na te denken over wat je zorgen zijn. Op deze manier komt ieders belang op tafel en kunnen er gezamenlijk gedragen afspraken worden gemaakt.

Tip 3: Noteer al je vragen.
Heb je vragen, noteer deze dan en neem je lijstje mee naar de eerste afspraak. Zo weet je zeker dat je niets vergeet en niet met onzekerheden blijft zitten. Tijdens de mediation zal ik jouw vragen beantwoorden.

Tip 4: Verzamel de benodigde documenten.
Bij een scheiding krijg je te maken met een heleboel papierwerk. Het is fijn wanneer je alvast begint met het verzamelen van belangrijke stukken en informatie ten behoeve van de afwikkeling van de scheiding. Je hebt niet alle documenten nodig voor de eerste afspraak, maar het is wel heel handig dat alle stukken alvast klaarliggen voor het moment deze nodig zijn.

Download hier alvast een lijst met benodigde documenten voor de afwikkeling van jullie scheiding.

Tip 5: Heb vertrouwen in het proces!
Stap vooraf al in het vertrouwen dat mediation de beste keuze is voor jullie. Wanneer je voor mediation kiest dan kies je ervoor om samen tot een oplossing te komen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het resultaat en de uitkomst is duurzaam.

Je hebt er niets aan als je er bij voorbaat al niet in geloofd, die energie is namelijk voelbaar en zal doorklinken in de communicatie en zichtbaar zijn in je gedrag bij mij aan tafel. Zo kan er een negatief actie-reactie patroon ontstaan tussen jullie als partijen.

Natuurlijk zijn de gesprekken niet altijd even makkelijk en spelen de emoties soms hoog op, maar daar is juist ruimte voor tijdens de mediation. Ik begeleid jullie hierin en zorg ervoor dat ieders belang op tafel komt, dat jullie beide de ruimte krijgen om jullie verhaal te doen zodat er wederzijds begrip kan ontstaan.

Het gaat in mediation alleen om wat jullie willen. Ik heb geen belang in het resultaat. Mijn enige belang is dat jullie er samen uitkomen.

Ook het tempo is aan jullie, ik volg jullie, dus gaat het even te snel? Dan lassen we een pauze in of plannen we een ander moment.

Vooraf in het vertrouwen stappen geeft positieve energie, deze zal ten goede komen aan het mediationproces.

 

Back To Top
Wil je je nieuwe partner succesvol introduceren aan je kinderen?

Download hier mijn stappenplan

    Voor- en achternaam*

    E-mail*