skip to Main Content

Eigen belang? Of in het belang van het kind?

Ik belde vandaag met een moeder, die mij vorige week benaderde omdat zij niet meer tegen alle spanningen kan die er zijn bij de contact momenten met haar ex partner. Ze zit heel hoog in haar emoties en geeft in dit gesprek aan zo niet verder te kunnen.

Vandaag belde ik haar terug om onze eerste afspraak in te plannen, maar als een blad aan de boom is ze van mening veranderd. Ze verteld mij geen andere mogelijkheid meer te zien en ze heeft een advocaat benaderd. Ze verteld het gevecht aan te willen gaan met de vader van haar kinderen. Hij luistert niet naar haar, werkt tegen en luistert al helemaal niet naar de gevoelens van de kinderen, die toch heel duidelijk aangeven voorlopig even niet meer naar hun vader te willen gaan. Dus in het belang van haar kinderen moet ze dit wel via de rechtbank oplossen. Ze had het zelf liever ook anders gezien…

Ik verzeker haar dat dat laatste zeker geldt voor de kinderen, die zien het zeker liever heel anders. Geen enkel kind wil namelijk dat ouders het gevecht met elkaar aangaan, dus in het belang van haar kinderen is dit juist wat ze niet moet doen!

“In het belang van het kind”, is zo’n beetje het meest misbruikte belang bij een scheiding. Eerlijk gezegd denk ik dat elke ouder in scheiding het eigen belang weleens heeft verwisseld met het kind belang en meestal niet met opzet. Ouders kunnen zo geïdentificeerd zijn met hun kind dat het moeilijk te onderscheiden is of het nou eigen belang is of het belang van het kind.

Hoe weet je nou wanneer je handelt in het belang van je kind?

3 kenmerken waaraan een beslissing in het belang van je kind moet voldoen:

1. Je hebt gevraagd wat je kind zelf graag wilt.

Je hebt het belang van je kind gevraagd aan je kind. Gevraagd hebben betekent niet dat ze mee beslissen. Je weet wat ze willen en dat kan je meenemen in de beslissing. Bij jonge kinderen kun je in verband met de leeftijd alleen uitgaan van gelijkwaardige omgang met beide ouders, dit belang staat centraal.

2. De beslissing levert het kind meer voordelen op dan jou.

Het mag echt als een offer voelen.

3. Je bent neutraal over de uitkomst van de beslissing.

Kun je bovenstaande punten beantwoorden met JA, dan is de kans groot dat je handelt in het belang van je kind!

Met deze moeder heb ik een uitgebreid telefoongesprek gevoerd en nogmaals het belang van goede begeleiding hierin besproken. Waarom luistert vader niet naar haar en de kinderen? Welke emoties zitten haar in de weg om een neutrale omgang te hebben? Hoe communiceren zij met elkaar? Waarom willen de kinderen niet naar hun vader? Zijn zij misschien op de hoogte van het (negatieve) gevoel wat moeder heeft over vader? Doet zij per ongeluk weleens negatieve uitspraken over vader in het bijzijn van de kinderen? Wat levert een rechtszaak haar op en wat doet dat met de kinderen? Is dit werkelijk in het belang van haar kinderen?

Moeder luistert, huilt, beantwoord mijn vragen en ik stel voor om het even te laten rusten en volgende week opnieuw met elkaar in gesprek te gaan.

Als scheidingscoach heb ik natuurlijk een hoger doel en dat is dat kinderen zonder schade een scheiding doorkomen, dus in het belang van deze kinderen ga ik mijn uiterste best doen om die rechtszaak te voorkomen!

To be continued…

Eigen Belang? Of In Het Belang Van Het Kind?
Back To Top
Wil je je nieuwe partner succesvol introduceren aan je kinderen?

Download hier mijn stappenplan

    Voor- en achternaam*

    E-mail*