Ga naar hoofdinhoud

7 tips om het gemis van je kinderen bij een scheiding te verzachten.

De scheiding is rond, de omgangsregeling staat op papier en aankomend weekend gaan je kinderen voor het eerst een paar dagen naar de andere ouder. Voor heel veel gescheiden ouders is dit het moeilijkste van de scheiding. Het gemis van de kinderen.

Ouders beschrijven het gemis zelfs als fantoompijn, waarmee gelijk duidelijk wordt hoeveel pijn het hen doet. Als ouder ben je vast nieuwsgierig hoe je deze (fantoom)pijn kan verzachten. Ik geef je hierbij mijn 7 tips.

Tip 1: Accepteer het gemis!
Deze tip krijgt van mij een uitroepteken. Zonder acceptatie zal er altijd een vorm van verzet zijn. Je wilt je kind namelijk helemaal niet delen. Als ouder heb je de verantwoordelijkheid om met deze gevoelens om te gaan en er op de juiste manier mee te dealen. Zolang je het niet accepteert bestaat er namelijk een kans dat je de omgangsregeling gaat saboteren. Bij ziekte van je kind kun je bijvoorbeeld de andere ouder ervan willen overtuigen dat je kind bij jou moet blijven omdat dat beter zou zijn voor jullie kind. Misschien verzin je zelfs wel iets negatiefs over de andere ouder waardoor je kind niet meer naar de andere ouder wil. Het niet accepteren heeft dus verstrekkende gevolgen voor jouw kind en natuurlijk ook voor jezelf.

Met accepteren bedoel ik dat je moet leren leven met een leven waarbij je je kind niet meer 24/7 bij je zult hebben. Hoe pijnlijk dat ook is. Iets accepteren betekent niet dat je er blij mee moet zijn, je kunt het alleen niet veranderen.

Door acceptatie kan je uiteindelijk je kind zelfs met een glimlach uitzwaaien als hij of zij naar de andere ouder gaat en weer genieten van jouw tijd ‘alleen’.

Tip 2: Belast je kind geenszins met jouw gevoel van gemis.
Dit sluit natuurlijk naadloos aan op Tip 1. Belast je kind niet met jouw gevoelens. Natuurlijk mag je best vertellen dat je je kind zal missen, maar laat direct merken en zien dat jij voor jezelf kunt zorgen en dat jij jouw kind een heerlijke tijd gunt met de andere ouder.

Wanneer je jouw kind met jouw gemis belast, zal je kind zich zorgen gaan maken over jou zodra hij of zij bij de andere ouder is. Je kind gaat jou ‘zielig’ vinden en wil er voor jou zijn. Het kan er zelfs voor zorgen dat hij of zij niet meer naar de andere ouder wil.

Richt je op het positieve en op de tijd die je wel hebt met je kind. Doe desnoods (dit deed ik) de deuren van hun kamers dicht zodat je niet de hele tijd naar hun lege bedjes hoeft te kijken.

Ga aan de slag met mijn tips en weet dat het uiteindelijk echt went. Het gaat om je kind en die heeft echt evenveel tijd met beide ouders nodig. Gun je kind die tijd!

Tip 3: Maak plannen.
Dit is zo belangrijk. Maak plannen voor de dagen dat je kind niet bij jou is. Doe op die dagen echt wat jij leuk vindt en natuurlijk ook de noodzakelijke dingen die echt geregeld moeten worden. Plan van tevoren activiteiten in waar je zo naar verlangt, maar die moeilijk samengaan met je kind.

Maak van het plannen een gewoonte, leuke dingen doen zorgen voor een positieve mindset, daar plukt je kind bij thuiskomst weer de vruchten van.

Voor plannen buiten de deur hoef je niets te regelen qua oppas, ook spontane afspraken kunnen dus tijdens deze dagen. Door lekker bezig te zijn en leuke dingen te doen lijkt de tijd sneller te gaan en kun je je kind weer snel in je armen sluiten.

Tip 4: Recharge your battery.
Het opladen van jouw batterij is absoluut een must na een scheiding. Met een kind gaat dit soms toch wat moeilijker. Zij of hij heeft jouw aandacht en verzorging nodig, echt tijd voor jezelf is er meestal niet.
Gedurende de dagen dat je kind er niet is, kun je echt even de tijd voor jezelf nemen. Misschien wil je lekker uitslapen, een dagje helemaal niks doen of mediteren, het kan.

Ook het verwerken van bepaalde emoties is nodig om weer op te kunnen laden. Een scheiding is een proces waarbij alle facetten van het leven worden aangeraakt, je gaat door een rouwproces. Een deel van de tijd je kinderen moeten missen is een verlies die je hebt te verwerken. Kijk en probeer te voelen wat jij nodig hebt. Neem contact op met een scheidingscoach om inzicht te krijgen in deze emoties zodat je weer verder kunt met je leven en een nieuwe energieke start kan maken!

Tip 5: Voel je niet schuldig.
Voel je niet schuldig als je het leuk hebt gehad ten tijde van afwezigheid van je kind. Daarmee doe je echt jezelf en je kind te kort. Kinderen willen dat je gelukkig bent en dat jij ook een leuke tijd hebt. Het geeft hen de ruimte om het ook fijn te hebben bij de andere ouder en vrij te zijn van schuldgevoelens.

Als jij een gezellige tijd hebt gehad ben je daarna ook weer een leukere ouder voor je kind. Je zit lekkerder in je vel en dat is wat je kind voelt.

Andersom snap je dus ook wat er gebeurt als je jezelf die leuke tijd niet gunt. Ik weet zeker dat je dat echt niet wilt voor je kind.

Tip 6: Maak samen met je kind een heen-en weer boekje.
In voorbereiding op de wisselmomenten kun je samen met je kind een boekje maken, leuk met tekeningen, foto’s, plaatjes etc. Het zorgt ervoor dat je toewerkt naar hetgeen je zo moeilijk vindt. Het draagt dus o.a. bij aan jouw verwerkingsproces om je kind straks te moeten missen. Samen knutselen en kletsen over zijn of haar tijd en verblijf bij de andere ouder geeft ook inzicht in de belevingswereld van je kind. Wat vindt hij of zij er eigenlijk van?

Het boekje kan je kind meenemen naar de andere ouder. Vervolgens kan je kind samen met de andere ouder in het boekje schrijven over wat ze daar hebben gedaan, misschien een foto erbij en of een tekening en zo gaat dit boekje heen-en weer met je kind.

Missen heeft vaak ook te maken met het niet weten, niet weten hoe het met je kind gaat en wat er bij de andere ouder gebeurt. Het boekje geeft een kijkje in de wereld van je kind bij de andere ouder en dat geeft rust en vertrouwen. Dit heeft een positief effect op het verzachten van het gemis.

Tip 7: Maak afspraken over contact.
Maak samen met de andere ouder afspraken over contact met je kind als die niet bij jou is. Dus bijvoorbeeld een vaste avond even bellen of skypen. Vertel je kind dat jij dit samen met de andere ouder hebt afgesproken. Dit is voor zowel jou als voor je kind heel fijn en duidelijk.

Het is heel verleidelijk om als ouder regelmatig te appen met je kind (zeker als je je kind erg mist) over hoe het gaat en of hij of zij goed heeft gegeten? Hiermee maak je het wel erg ingewikkeld voor je kind. Het is al moeilijk genoeg voor je kind om in twee werelden te leven, laat staan dat je kind dan ook nog een constant lijntje heeft met de op dat moment afwezige ouder. Dat is dus niet in het belang van het kind en neigt meer naar eigen belang.

Accepteren is het sleutelwoord.

Je kind moeten missen blijft natuurlijk niet fijn, maar jij bepaalt zelf hoe zwaar je het maakt. Accepteren is het sleutelwoord en natuurlijk wil ik je daarbij helpen. Met mijn tips hoop ik in ieder geval de ouders die zo lijden onder deze fantoompijn een hart onder de riem te steken en ze te laten weten dat er echt nog voldoende mogelijkheden zijn om deze pijn te verzachten.

Na het lezen van mijn artikel denk je misschien; dit lukt mij nooit! Misschien herken je jezelf ook op sommige punten, zoals jezelf schuldig voelen en de neiging tot te veel appen of kun je bepaalde zaken van jouw scheiding nog niet accepteren? Aarzel niet, bel of mail mij gewoon, dan maken we een vrijblijvende afspraak om te kijken wat ik voor jou kan betekenen.

Back To Top
Wil je je nieuwe partner succesvol introduceren aan je kinderen?

Download hier mijn stappenplan

    Voor- en achternaam*

    E-mail*